TOOLS på Underhållsmässan 2020 – så såg det ut

Underhållsmässan 2020 blev en annorlunda mässa. Många av våra kunder tvingades ställa in sina besök på grund av Covid-19, men vi är nöjda med de dagar vi fick tillsammans med er. Till alla er som inte kunde komma – vi har gjort vårt bästa för att ta mässan till er i stället!

Vid årets mässa ville vi förmedla bredden av TOOLS erbjudande. Att vi inte bara säljer produkter – utan också gärna är bollplank kring hur ni kan eliminera eller förebygga risker på arbetsplatsen.

För att göra detta hade vi bland annat valt ut ett antal riskområden som vi ser som extra viktiga för våra kunder. Kring de olika riskområdena visade vi upp ett urval av produkter, tjänster, utbildningar och produktnyheter på temat.

Utöver riskområdesdelen visade vi också upp våra förrådslösningar, och vi hade med oss ett antal av våra leverantörer som stod i vår monter med egna partnerkuber. Där visade de upp produkter som valts ut speciellt för TOOLS kunder.

Vi stod dessutom på Teknikscenen och presenterade ett spännande case om hur vi har hjälpt en kund att inte bara skydda medarbetarna, utan också förebygga en risk som fanns hos kunden.

Kunde du inte vara med på Underhållsmässan 2020? Titta gärna på videon här ovanför och se sammanfattningen i text och bilder nedan!

Riskområden

Buller

buller1.JPG

buller2.JPG

Vid vår bullerstation pratade vi bland annat om vikten av samcertifiering. Detta visade vi med hjälp av en hjälm från 3M som har perfekt passform tillsammans med Peltorkåpor och andra tillbehör från 3M.

Alla produkterna är testade och godkända tillsammans, som en helhet. De är alltså samcertifierade. Ifall man istället använder kombinationer av flera olika varumärken så är inte helheten certifierad enligt de standarder som finns, och det är inte säkert att du får ett fullgott skydd.

Vi hade också med oss en bullerbur från Gigant, där vi testkörde en vinkelslip inne i buren och utanför buren för att visa hur stor skillnad det kan göra på ljudnivån.

Läs mer om riskområde buller här>>

Damm

damm3.JPGKring damm fokuserade vi på tre olika sätt att förebygga eller skydda mot risker. Här ser ni den del av stationen där vi pratade kring andningsskydd och vikten av att veta vad medarbetarna behöver skyddas mot. Det avgör nämligen vilken typ av mask och eventuellt filter som behövs för att få ett effektivt skydd.

Vi visade också upp svetsmasker och pratade kring hur man på bästa sätt skyddar sig mot svetsrök.

Dessutom visade vi en mer förebyggande åtgärd, nämligen att ha bra dammsugare och regelbundet hålla arbetsmiljön fri från skadligt damm.

Läs mer om riskområde damm här>>

Vibration

vibration2.JPG

vibration3.JPG

Det kan inte bli mer spännande än produktnyheter, eller hur? Här visade vi upp Guides nya vibrationshandske, som kan minska mängden vibration som användaren får in i handen, och framförallt öka komforten när man arbetar med vibrerande verktyg.

Läs mer om Guide Vibro här>>

Vi berättade också om poängmetoden för att uppskatta daglig vibrationsexponering, och pratade kring vikten av att använda moderna och effektiva verktyg och slipskivor. Ifall dina maskiners effektivitet är högre, hinner du utföra mer arbete under den tid som du kan exponera dig för vibrationer. Det vill säga: produktiviteten ökar!

Läs mer om riskområde vibration här>>

Ergonomi

ergonomi1.JPG

En komplett ergonomisk arbetsstation innehåller många olika delar, och är alltid anpassad efter den person som ska använda arbetsplatsen. Här visade vi upp ett stort utbud av Gigants produkter. En matta att stå på, en bra stol i rätt höjd, ett höj- och sänkbart bord och anpassningsbar belysning som lyser upp rätt plats av arbetsbordet, är alla viktiga delar för en hållbar ergonomi. De färgade fälten på bordet visar var medarbetaren kan utföra arbeta utan att belasta kroppen på ett skadligt sätt.

Vid denna station berättade vi också om vikten av 5S. De tydligt uppmärkta platserna för verktyg och boxarna att placera komponenter eller redskap i är båda utmärkta sätt att skapa effektivitet plus ordning och reda.

Läs mer om riskområde ergonomi här>>

Halk och Fall

halkfall1.JPGInom halk och fall erbjuder vi på TOOLS ett antal utbildningar. På Underhållsmässan pratade vi bland annat om dessa, men vi visade också upp ett komplett fallskyddspaket och berättade om lösningar som bygger på fasta installationer.

Lunas nya fallsäkrade verktyg, ZeroDrop, fick också ta plats under riskområde halk och fall.

Här kan du läsa mer om bland annat Luna ZeroDrop>>

Läs mer om riskområde halk och fall här>>

 

Kemiska hälsorisker

kemiskarisker2.JPG

Kemiska hälsorisker kan innehålla väldigt många olika risker och kemikalier som man behöver skydda sig mot. Vi valde att fokusera brett vid en av riskområdets tre sidor i vår monter. Här ser ni filtermasker, dräkter och olika typer av handskar.

Vid den andra sidan visade vi upp olika flyktlösningar från Dräger. Dessa används när olyckand har varit framme och du snabbt behöver ta dig ut från arbetsplatsen på ett säkert sätt.

Den tredje sidan fokuserade på en miljövänligare skärvätska, som tillverkas i Helsingborg av vår leverantör Chemirol. Chemirols skärvätska är både miljövänligare och minskar risken för eksem. Se mer om Chemirol under "TOOLS på Teknikscenen" här nedan!

Läs mer om kemiska hälsorisker här>>

Mekaniska risker

mekaniskarisker1.JPGUnder mekaniska risker visade vi bland annat upp skärskyddshandskar, som kan vara olika grova och skydda mot olika typer av skärskador eller stickskador. En tunn skärskyddshandske kan med fördel också användas vid alla typer av arbeten i stället för en vanlig monteringshandske. Det ger inte bara medarbetaren ett bättre skydd mot småskador på händerna, utan också en mycket längre hållbarhet för varje par handskar.

Läs mer om skärskyddshandskar här>>

I denna del av montern pratade vi också om vikten av ordentlig service och kalibrering av momentverktyg, och om vikten av att ha säkra maskiner med ordentlig skyddsutrustning och automatiska stopp.

Läs mer om riskområde mekaniska risker här>>

TOOLS Förrådslösningar

skåp2.JPG

Vill ni slippa tänka på att ert förråd alltid är fyllt med rätt produkter? Låt oss ta hand om det! Ni får full kontroll över era inköp och vi tar ansvar för att rätt produkter alltid finns tillgängliga på rätt plats ­– så nära verksamheten som möjligt.

På Underhållsmässan visade vi upp några av de förrådslösningar som vi erbjuder. Vi hade bland annat premiärvisning av flera nya smarta lösningar, som vågskåp och varuautomater.

Läs mer om våra förrådslösningar här>>

TOOLS på Teknikscenen

Under onsdagen på Underhållsmässan var TOOLS inbjudna att tala på Teknikscenen av branschorganisationen Nordic Safety Association (NSA). Vi berättade hur vi arbetar med att i första hand eliminera eller förebygga risker, och inte bara skydda medarbetarna.

Detta gjorde vi genom att presentera ett kundcase där kunden ville ha nya handskar eftersom de hade problem med eksem, som uppkom av skärvätskan som de använde. Vi gick direkt på källan till problemet och kunde byta ut skätvätskan till den miljövänligare Chemirol, vilket fick eksemen at försvinna.

Om du är intresserad av att lyssna på hela vår presentation så finns den inspelad här:

Partnerkuber

En del av vår monter dedikerade vi till våra fantastiska leverantörer! Det är ju trots allt deras produkter i världsklass som vi erbjuder våra kunder.

Hit kunde mässbesökarna komma för att prata direkt med några av leverantörer, ställa tekniska frågor eller klämma och känna på produkterna.

norton.JPG

På plats med egna partnerkuber i vår monter 2020 hade vi:

Norton – Saint-Gobain abrasives

Fristads

Milwaukee

Arbesko

Luna Group, representerade med varumärkena Teng Tools, Mareld och Luna ZeroDrop