Tejp – starkare än du tror?

Tejp är en bra provisorisk lösning. Eller kan det i själva verket vara en permanent lösning, som fungerar bättre än att till exempel nita? Vi berättar om flera användningsområden för en hjälte som har hamnat i skymundan: tejpen!

Vi vill kunna inspirera er till att hitta nya lösningar på er arbetsplats. Därför var ett 20-tal TOOLS-säljare hos vår leverantör 3M och fick lära sig allt om tejp-, lim- och slipprodukter under en heldag. Se videon ovan för en inblick i hur det kan se ut när våra säljare blandar teori med praktik och får bred produktkunskap. I den här texten fokuserar vi på det vi fick lära oss om tejp.

Sitter tejpen verkligen tillräckligt hårt?

IMG_6691.JPGFör många industrier skulle tejp med fördel kunna användas till mycket mer än vad den gör i dag. Så här säger en av 3M:s specialister under utbildningsdagen:

– Tejp är framtiden. Det är miljövänligt, fritt från fria kemikalier och man kan göra väldigt mycket med det. Att våga lite på att tejpen verkligen sitter är ofta det stora motståndet i industrin, men det gör den.

Vi får se ett experiment där ett bowlingklot släpps på två plåtar som är nitade, för att sedan släppas på samma två plåtar när de är fästa med VHB-tejp (Very High Bond) i stället. Vilken konstruktion tror du är starkast, nitar eller tejp? Titta på videon högst upp på sidan för en hint!

Men att tejp håller samman lika bra eller till och med bättre än nitar är inte den enda fördelen. Det kan också se snyggare ut, fördelar spänningen till en större yta och är vibrationsdämpande. Det innebär att tejpens elasticitet fångar upp både stötar och ljud på ett sätt som nitar inte kan göra. Framförallt så håller tejp tätt från vatten, som annars enkelt tar sig igenom gliporna på nitade ytor.

Visste du till exempel att glastornet Kista science tower utanför Stockholm är tejpat med VHB-tejp för att hålla vattentätt mellan glasytorna? Eller att delar av flygplan, bilar och lastbilar är tejpade?

Se hela vårt utbud av tejper här>>

Välj alltid produkt efter applikation

Det är lätt att fråga sig varför två produkter som ser relativt lika ut har olika pris. Varför är en viss eltejp dyrare än en annan när de fyller precis samma funktion? Oftast finns det en anledning som kanske inte är helt uppenbar. I exemplet med eltejpen visar 3M en variant som har ett ”minne”, vilket innebär att om tejpen tänjs ut så ska den dra ihop sig igen till sin ursprungliga position, medan en billigare variant som sträcks ut fortsätter att hänga slappt efter det.

Det är viktigt att du alltid hittar den produkt som är rätt för just dig, utifrån din applikation. Många produkter finns i massor av olika varianter, och för att en av dem är dyrare än en annan behöver det inte heller betyda att den är bättre, utan helt enkelt att den har andra egenskaper och att de olika varianterna lämpar sig för olika situationer.

TOOLS tejptips!

Fäst ALLTID tejpen på en helt ren yta. Annars fäster tejpen inte bättre än smutsen den sitter på.


Inspirationsexempel på tejper och användningsområden

  • Lufttätningstejp kan användas runt dörrar och fönster vid husbyggen.
  • Vibrationsdämpande tejp, kan till exempel användas runt diskmaskiner eller annat som låter mycket för att minska ljudet från maskinen.
  • Värmeledande tejp används för att leda bort värme från till exempel lampor, datorer eller andra konstruktioner där det finns  Ultra conformable-tejpen extra varm punkt. Då kan aluminiumtejp med fördel användas för att leda bort värmen från den punkten och sprida den direkta värmen över ett större område.
  • Ultra Comformable-tejp går att sträcka ut utan att den går av eller förlorar sin funktionalitet. Det gör att tejpen är perfekt för till exempel rörgenomgångar, eller andra ytor som inte är platta och raka. I stället för att bygga ett lapptäcke av tejpbitar runt ett rör kan du enkelt sträcka ut och dra runt en och samma tejpbit.

Kardborrband — För enkel på- och avtagning

Ett annat spännande alternativ är starka kardborrband, till exempel 3M:s Dual Lock. Dual Lock är i princip ett fullgott alternativ till tejp, det fäster lika bra, och är perfekt för saker som man enkelt vill kunna plocka bort och sätta på plats igen. Inom industrin skulle det kunna användas för till exempel inspektionsluckor eller paneler.

Vad behöver du för att utföra dina arbetsuppgifter?

Kontakta oss>>

Tejpguide – Rätt tejp till rätt ändamål

framsida_puff.PNG