Stor guide: så väljer du rätt hörselkåpa

Hur många häftiga funktioner behöver du egentligen när det enda du vill göra är att skydda din hörsel? Vi hjälper dig att hitta rätt hörselkåpa för din arbetssituation.

Ett skydd är bara bra om det används

Det är lätt att tro att de kåpor som dämpar mest också dämpar bäst. Men det är inte nödvändigtvis sant. De bästa hörselkåporna är de som du kan ha på dig under hela arbetsdagen, så att du aldrig utsätter dig för onödiga risker. Om du behöver lyfta på kåporna för att prata med kollegor eller svara i telefon är det lätt att din hörsel blir skadad.

Ju bullrigare det är utanför kåpan desto viktigare är det med 100 procent bärtid. En bra skyddsutrustning är något som du aldrig behöver ta av dig. Därför är det viktigt att ditt hörselskydd inte dämpar maximalt, utan optimalt utifrån dina förutsättningar.

Bärtid är nyckeln till en skyddad hörsel

Bärtid är helt enkelt den tid som du har på dig hörselskyddet medan du arbetar i en bullrig miljö. Att ha så hög bärtid som möjligt är jätteviktigt för att skydda din hörsel optimalt. Att lyfta på kåporna under korta perioder räcker för att skyddet ska bli näst intill verkningslöst.

Exempel:

  • Att lyfta på kåporna under sammanlagt 1 procent av en arbetsdag (ungefär 5 minuter av 8 timmar i en bullrig miljö) halverar hörselskyddet.
  • Att lyfta på kåporna under sammanlagt 10 procent av en arbetsdag (ungefär 45 minuter av 8 timmar i en bullrig miljö) gör att du inte längre har något meningsfullt skydd.

Använd smarta hörselskydd

Med elektroniska hörselskydd behöver du aldrig lyfta på kåporna, och kan på så sätt vara skyddad under hela arbetsdagen. Medhörning gör till exempel att du kan höra varningssignaler och prata med kollegor utan att ta av dig kåporna. Bluetoothkoppling och bullerdämpande mikrofon gör att du också kan ta telefonsamtal, till exempel från kunder, utan att avbryta arbetet.

Här går vi igenom fyra vanliga modeller av hörselkåpor och vilka funktioner de har som kan hjälpa till att hålla bärtiden uppe.

3M Peltor Worktunes Pro

Worktunes Pro har FM-radio med inbyggd antenn. 3M:s mest avskalade modell passar bra för dig som oftast arbetar själv och inte har ett lika stort behov av att kommunicera med andra eller uppfatta risker med hörseln, till exempel truckar, bilar med mera.

Exempel på målgrupp: tillverkning, jordbruk, parkarbete.
Produkter: hjässbygel, hjälmfäste.

 

3M Peltor Alert

Utöver radio har Peltor Alert också medhörning, vilket gör att kåporna passar bättre för dig som arbetar i en miljö där du behöver höra varningssignaler och samtal runt omkring dig.

Exempel på målgrupp: hantverkare, maskinförare och lantbrukare.
Produkter: hjässbygel, hjälmfäste.

 

 

3M Peltor WS Alert XP

WS Alert XP har radio och medhörning, men också en bullerdämpande mikrofon och möjlighet att ansluta din telefon till kåporna via bluetooth. Den här modellen passar bra för till exempel dig som är egenföretagare och behöver ta samtal från kunder medan du arbetar.

Exempel på målgrupp: hantverkare, maskinförare, lantbrukare.
Produkter: hjässbygel, hjälmfäste.                                                            

 

3M Peltor WS Alert XPI

WS Alert XPI är 3M:s värstingmodell. Här finns möjlighet att ansluta två telefoner via bluetooth och att komma åt dina spellistor och podcasts direkt i hörselkåporna. De här kåporna är för dig som vill ligga i teknikens framkant.

Exempel på målgrupp: ”early adopters” inom segmenten hantverkare, maskinförare och lantbrukare.
Produkter: hjässbygel, hjälmfäste.

 

Läs mer om buller och HMS

Läs mer om buller>>
Läs mer om Hälsa, Miljö och Säkerhet (HMS)>>