Skyddsmask 90 stoppas av Arbetsmiljöverket – här är den moderna ersättaren

Coronaepidemin har gjort att många hittar till den här sidan via Google. Därför vill vi påpeka att det här är en nyhet från oktober 2018, och det är inte säkert att all information stämmer i dagens läge.

Skyddsmask 90 får inte längre användas för andra verksamheter än inom försvaret och polis. Den uppfyller inte Arbetsmiljöverkets krav och saknar CE-märkning. Här presenterar vi ett modernt alternativ, som till exempel kan köpas genom TOOLS ramavtal med SKI.

Blåljuspersonal och annan offentlig verksamhet som har en viss krisberedskap får inte använda Skyddsmask 90 som personlig skyddsutrustning. Det slog Arbetsmiljöverket nyligen fast, efter att Myndigheten för Samhällsberedskap (MSB) ansökt om ett undantag för blåljuspersonal.

TOOLS har ett ramavtal med Sveriges kommuner och landstings inköpscentral (SKI) som innefattar tekniskt skydd. Därför har vi nu hittat ett modernt alternativ till Skyddsmask 90 som uppfyller alla krav – nämligen 3M Scott M98.

– M98 är en modernare modell som är mycket bättre än skyddsmask 90. En stor skillnad är att den har talmembran, vilket gör att ambulanspersonal kan prata med patienten till exempel, säger Carl Wisell, Försäljningsansvarig offentlig förvaltning på TOOLS Sverige.

– Masken har också större siktyta, och det går också att ansluta en vattenflaska till det ena munstycket. Detta är väldigt uppskattat av räddningstjänsten, som vill kunna jobba långa dagar utan att ta av sig masken, fortsätter han.

3M Scott M98 – den moderna ersättaren

  • M98 är en helmask som skyddar andningsorgan och ansikte mot skadliga ångor, gaser och partiklar.
  • Möjlighet att ansluta dricksflaska som tillbehör till masken, även vanlig PET-flaska går att skruva fast i munstycket.
  • Stort visir ger bättre sikt än Skyddsmask 90.
  • Plats för glasögon innanför masken.
  • CE- och EN-godkänd.
  • Testad enligt BS8468-2 för användning enligt CBRN.

Därför stoppas Skyddsmask 90

Från Arbetsmiljöverket:

  • EU-regler slår fast vad som gäller om personlig skyddsutrustning. Det finns regler som tillverkaren av utrustningen ska följa, om hur den ska vara utformad och hur tillverkningsprocessen ska kvalitetssäkras. Tillverkaren förser produkten med det så kallade CE-märket. Arbetsgivaren får inte använda andra produkter än de med CE-märkning, eftersom endast dessa får släppas på marknaden.
  • Skyddsmask 90 är en utrustning som tagits fram för specifika, militära, ändamål och som inte har kontrollerats enligt de produktregler som gäller för personlig skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket kan inte frångå de formella krav på personlig skyddsutrustning som finns.

Läs mer om beslutet hos Arbetsmiljöverket

Därför stoppas skyddsmask 90>>

"CE-märkt andningsmask livsviktigt för blåljuspersonal"

Vill du veta mer, boka en demo eller beställa masken?

Speciella regler gäller kring den här masken, vilket gör att vi måste hålla koll på vilka kunder som har köpt den av oss. Vilken kund som helst kan beställa M98, men ordrarna behöver gå igenom Carl Wisell, och inte våra normala ordervägar. Vill du veta mer? Kontakta honom här:

Carl Wisell
carl.wisell@tools.se
010-454 78 75