SKIFTNYCKELN – EN BIT SVENSK HISTORIA

De flesta av oss plockar fram skiftnyckeln lite då och då. Antingen på jobbet eller för att lösa små som stora utmaningar i hemmet. Johan Petter Johansson var en problemlösare och en kreatör. Under sitt verksamma liv tog han ut hela 110 patent och bland dem fanns den ställbara rörtången, som han uppfann 1888. Innan den ställbara rörtångens inträde på marknaden var rörläggaren tvungen att ha med sig ett helt set med tänger som skulle passa alla de olika dimensionerna – nu räckte det med en.

”Skrufnyckeln”- en revolutionerande uppfinning

Hans nästa stora uppfinning blir den så kallade ”ställbara skrufnyckeln”, i november 1891. Skruvar och muttrar i olika storlekar krävde också olika verktyg, därför blev Johanssons ”skrufnyckel” revolutionerande. Det är hans första version av den moderna skiftnyckeln, vilken har två rörliga käftar som kan skruvas mot eller från mitten av skaftet. Året efter den första registreringen modifierar han konstruktionen så att bara den ena av käftarna är rörlig – och i och med det föddes den moderna skiftnyckeln.

Stolpe ut för britten


Johan Petter var inte först med att uppfinna en ställbar skiftnyckel, den första uppfanns redan 50 år tidigare av britten Joseph Stubs. Hans lösning var att gapet ändrade sig när man vred på en hylsa på skaftet. År 1891 tog han patent på en ställbar skiftnyckel med två rörliga käftar som rörde sig mot och bort från axelcentrum. Stubs modell blev aldrig satt i produktion.

 

Enköpings Mekaniska blev senare BAHCO


Johansson föddes 1853 i Vårgårda, Sverige. I unga år jobbar han som rallare innan han fick jobb på Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna. Efter ett par år som anställd hade han lärt sig så pass mycket att han bestämde sig för att starta en egen verkstad – Enköpings Mekaniska. Verkstad blev till fabrik och hans hårda arbete började löna sig. Han överlät dock distributionen, både i Sverige och i resten av världen, till kollegan Berndt August Hjort. År 1892 producerade man 300 skiftnycklar, men med ökad efterfrågan och en högre produktionstakt kunde man, tio år senare, stoltsera med att sälja 4000 skiftnycklar per år. Fabriken i Enköping togs senare över av B.A Hjort & Co som år 1954 bytte namn till BAHCO (Bernt August Hjort & Company). 1998 hade man sålt över 100 miljoner skiftnycklar över hela världen. Inte illa för en liten rallar-grabb från Vårgårda.

115 år gammal, men still going strong
Dagens moderna skiftnyckel bygger på samma princip som Johanssons uppfinning, 115 år tidigare. Det som skiljer sig är att man ändrat vinkeln mellan skaftet och käften från 45◦ till 15◦. En vanlig bult är sexkantig och det krävs att man, för varje drag, har ett svängutrymme på 60 grader för handtaget. Men det är inte alltid man har så mycket plats. Om man emellertid vänder nyckeln upp-och-ner behöver man bara 30 grader för att kunna dra åt. Justeringen av vinkeln var därför nödvändig för nyckelns utveckling. Skaftet har blivit lätt kilformat och har dessutom fått en I-formad profil och en måttskala har införts på käftarna. Nu är dessutom skaftet mer ergonomiskt.

Det tillverkas inte längre några skiftnycklar i Enköping då BAHCO köptes upp av den amerikanska hylsnyckeltillverkaren Snap-On år 1999 och sedan 2008 tillverkas alla verktyg med varumärket BAHCO antingen i Argentina eller Baskien.
I Enköping finns numera ett museum över skiftnyckeln uppfinnare Johan Petter Johansson.

Urval av uppfinningar

 • 1883: Smörjkopp
 • 1887: Gjorde en revolutionerande nykonstruktion till tröskverk.
 • 1888: Uppfann den ställbara rörtången, patenterad 17 aug år 1888.
 • 1890: Framställde klövernötningsmaskinen, ett effektivt jordbruksredskap.
 • 1891: Erhöll på hösten patent på en ställbar skruvnyckel med två rörliga käftar.
 • 1892: Utvecklade denna genom att göra den ena av käftarna fast och anpassa verktygets utformning därefter. Skiftnyckeln är nu uppfunnen.
 • 1909: Sockertången med fjäder och gripklo.
 • 1919: J. P. blev färdig med utvecklingen av den s.k. Triplex-pendeln med svängande belysning från rörlig arm. Syftet: att förbättra förhållandena i arbetslokaler på sjukhus, kontor mm.
 • 1923: Piprensaren uppfanns av J. P. och P. G. Salwén.
 • 1928: Uppfann det genialiska dörrknäppet, till bl. a skåpdörrar.
 • 1940: J.P:s sista uppfinning, en lampställare till Triplex-pendeln, pat.reg. den 22 aug.