TOOLS säljare testade verktyg och fick lära sig om svetsglas hos Speedglas

 
Teori i all ära, men utan praktik är det svårt att ha rätt kompetens kring produkterna vi säljer. Därför träffades några av våra säljare i Gagnef för att testa produkter från olika leverantörer och besöka 3M Speedglas. Där fick vi lära oss allt om tekniken bakom Speedglas och de arbetsskador som svetsning kan orsaka.

Visste du att Speedglas fortfarande har all utveckling och produktion av svetsglasen i Gagnef, trots att de ägs av amerikanska 3M? Ett tjugotal personer från TOOLS var på besök hos 3M welding centre of excellence för att lära sig allt om tekniken bakom svetshjälmarna, svetsrelaterade skador och skyddsutrustning.

Skadligt ljus kan leda till allvarliga arbetsskador och -sjukdomar

Tekniken bakom kassetterna som sitter i Speedglas hjälmar gör att glasen reagerar direkt när svetsbågen drar igång. De reagerar på det starka ljuset och blir automatiskt en mörkare nyans för att skydda ögonen mot farligt ljus och skador som svetsblänk, och i värsta fall starr eller skador på hornhinnan.

För en svetsare är det inte bara ljuset från svetsbågen som kan vara farligt. Det är även ohälsosamt att andas in gaser och metallpartiklar som finns i luften i verkstaden. Därför är det viktigt med andningsskydd och renad luft om du vistas längre perioder i en svetsverkstad.

Kände du till alla fakta längre ner på sidan?

Hur känns verktygen vi säljer?

När vi ändå hade våra säljare med spetskompetens inom Hälsa, Miljö och Säkerhet samlade på samma plats passade vi också på att testa några av de elhandverktyg som vi säljer. TOOLS HMS-säljare testkörde verktyg från flera olika leverantörer för att känna på vibrationer, motstånd och överlag hur de känns att använda för våra kunder.

Vill du se hur testerna såg ut? Kolla på filmen högst upp!

6 saker du behöver veta om svetsning

  1. En fjärdedel av alla skador som rapporteras i samband med svetsning är ögonskador.
  2. Den typen av skador kostar 300 miljoner dollar per år, bara i USA.
  3. Automatiskt bländande svetsglas ger ett fullgott skydd. Så fort svetsbågen drar igång reagerar glaset och byter till en mörkare nyans.
  4. Ultraviolett ljus skadar mer än bara ögon. Det kan tex. orsaka hudcancer. Därför ger en svetshjälm alltid bättre skydd än bara "goggles".
  5. All rök från svetsning innehåller metallpartiklar och gaser. I Storbritannien åker 40-50 svetsare in på sjukhus med lunginflammation kopplat till sitt yrke varje år.
  6. Därför är det viktigt att också ha ett andningsskydd kopplat till svetshjälmen.