938x300_toppbild_friskare_fotter.png

Så får du friskare fötter

Visste du att din fot består av 26 ben, 57 leder, 108 ligament, 13 externa muskler och 19 interna? Foten är en komplex apparat som ska hålla en hel livstid, det är därför det är så viktigt att man tar hand om sina fötter.

Ingen fot är den andra lik

Våra fötter ser olika ut och därför krävs olika åtgärder för att hålla fötterna friska, hela och rena. En del har låga fotvalv, andra normala och somliga höga valv. Beroende på hur foten är uppbyggd kan vi skapa de bästa förutsättningarna genom att välja rätt sulor, skor och strumpor, som ger optimalt stöd för hålfoten och verkar avlastande samt stötdämpande. Genom att göra en fotscanning läses belastningspunkterna under foten av och man får reda på vilken typ av sula som är bäst lämpad.

        1. Lågt fotvalv

        2. Normalt valv 

        3. Högt fotvalv

 

 

Tänkvärt vid val av sko

Tänk på att välja en stabil sko och välj rätt innersula för dina unika fötter samt att skon ska sitta ordentligt på foten, inte trycka eller glappa någonstans. Arbetsdagar som präglas av stående och/eller gående arbete ställer extra höga krav på skorna vi väljer att ha på oss. Det är viktigt att arbetsskon är rätt uppbyggd i hålfoten och fotvalvet för att stödja foten vid belastning.

Vid val av sko ska man ha i åtanke vilken typ av jobb som ska utföras. Är det inom- eller utomhusarbete? Finns det risk för väta eller olja och hur länge är arbetet tänkt att pågå? Jobbar man i extremt varma miljöer eller rör sig bland kemikalier? Ska man främst stå eller gå under arbetsdagen? Det finns helt enkelt många olika parametrar och aspekter att ta hänsyn till vid val av sko. Dessutom är det viktigt att sköta om sina skor så att de håller över tid.

Läs vår skovårdsguide här>>

Olika strumpor för olika tillfällen

Det är även viktigt att välja rätt typ av strumpa. Har du tänkte på skillnaden mellan bomullsstrumpor och strumpor tillverkade av ett funktionsmaterial? Bomullen suger åt sig fukt och bibehåller den, medans funktionsmaterial transporterar bort fukten och håller foten torr och sval under längre tid.

Kväv inte fötterna

Våra fötter mår bra av ventilation och luft. Alla svettas om fötterna, somliga mer eller mindre än andra. För att se till så att fötterna, skorna och sulorna håller sig fräscha under lång tid är ett tips att ta ut sulan efter avslutad arbetsdag och låta sko och sula torka ordentligt.

En vuxen person bör gå cirka 10’000 steg under en dag. Det betyder att våra fötter, och skor, måste tas omhand för att bibehålla en god hälsa samt friska och välmående fötter.

Byt skor på jobbet

En idé kan vara att ha två par skor på jobbet, vilket medför att du kan byta till ett par nya, fräscha skor efter lunch istället för att jobba på i samma varma, svettiga skor hela dagen. Detta är dels bra för dina fötter och dessutom förlänger det skornas livslängd.

Att använda rätt sorts skor på jobbet kan avsevärt minska smärtor i fötter, knä, höft och rygg, vilket i sig leder till färre sjukskrivningar och ett friskare liv - och fötter som håller en livstid.