Gigants guide för ergonomirond. Klicka för att se hela guiden.
Gigants guide för ergonomirond. Klicka för att se hela guiden.

Få koll på din arbetsplats – lär dig mer om ergonomi

Visste du att felaktig belastning är en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivningar inom industrin? Att prioritera belastningsergonomin kan alltså ge enorma fördelar. Inte bara kommer de anställda att må bättre – sjukskrivningar är såklart inte bra för företagets produktivitet eller lönsamhet heller.

Anpassning är A och O

Belastningsergonomi handlar om att minska onaturliga ställningar och rörelser samt påfrestande lyft till ett minimum. Sträva alltid efter regelbunden variation i rörelser, begränsad tid under belastning och att så mycket som möjligt av arbetet ska utföras inom kroppens komfortzon.

Rätt utrustning, ergonomiska hjälpmedel och utbildningar i till exempel säkra lyft kan kännas som en onödig investering. Har företaget verkligen råd med detta? Det finns ju så mycket annat att lägga pengarna på. Ställ er istället frågan: Har vi råd att INTE investera i de anställdas arbetsmiljö? Att lägga pengar på att undvika belastningsskador betalar sig nästan omgående i form av lägre sjuktal, högre produktivitet och ökad personalhälsa.

En effektiv lösning utgår alltid ifrån just er situation, så låt oss gärna komma och titta på er arbetsplats och föreslå lämpliga lösningar. Ett utmärkt första steg är alltså att kontakta din närmaste TOOLS-säljare.

Med det sagt så finns det ett antal punkter som ni själva kan gå igenom för att kontrollera arbetsplatsen. Vi kommer att titta närmare på några aspekter som ni bör tänka på. För en fullständig guide rekommenderar vi att läsa Gigants guide för ergonomirond.

1. Arbetsbordet

Börja med att ställa er frågan vilka uppgifter som kommer att utföras vid respektive arbetsplats. Kräver arbetet rörlighet och räckvidd? Då är det alltid bäst att kunna stå upp vid bordet. Om uppgiften i stället kräver precision och noggrannhet så kan det vara bäst att sitta ner.

I de flesta fall rekommenderar vi ett höj- och sänkbart bord. Då kan arbetsplatsen anpassas och användaren variera ställning, vilket leder till mindre belastning. Detta rekommenderar vi också ifall flera personer använder arbetsplatsen, så att höjden alltid kan anpassas efter individen.

Ett fast bord kan vara ett bra alternativ ifall det främst används som avlastningsyta, för arbete i ESD-miljöer eller på platser utan el.

Tänk också på hur ni placerar påbyggnader till borden och redskap i förhållande till användarna. Tunga föremål bör sitta så långt ned som möjligt och verktyg som används ofta ska finnas inom räckhåll. Det här kan låta självklart, men är viktigt att komma ihåg ändå! Många onödiga lyft kan undvikas genom att ha rätt verktyg på rätt plats, så att de inte behöver flyttas fram och tillbaka.

2. Stolen

Den viktigaste faktorn vid val av stol är hur lång tid användaren sitter ner under en arbetsdag. Om du sitter stora delar av dagen behövs en stol som ger ordentlig avlastning för kroppen.

En ståstödstol kan användas om du arbetar stående eller halvsitter under korta perioder.

En sadelstol passar bättre om du sitter något längre perioder men fortfarande behöver god rörlighet.

En industristol ger ytterligare lite bättre avlastning och passar bra om du sitter ner under längre perioder.

En bevakningsstol ger högst avlastning för kroppen. Om du sitter ner stora delar av arbetsdagen är en riktigt bra stol en viktig investering för att inte få ont i kroppen.

3. Arbetsplatsmatta

Arbetsplatsmattan ger många fördelar för den som ofta står upp och arbetar. Mattan dämpar underifrån och avlastar på så sätt fötter, knän, rygg och höfter. Dessutom ökar en arbetsplatsmatta blodcirkulationen.

Att välja matta handlar framförallt om val av material utifrån er arbetsplats. Ska mattan användas på en plats där ni svetsar? Eller har ni höga krav på halkskydd? Läs Gigants guide för ergonomirond för mer info om detta.

4. Belysning

Sist men inte minst påverkar även arbetsplatsens belysning belastningsergonomin. Hur då, undrar du? Jo, för att rätt belysning gör att du har bra ljusstyrka på precis den plats där arbetet utförs. På så sätt behöver du inte stå i en onaturlig position, till exempel med böjd nacke, för att se vad du gör.

Återigen handlar det om att fundera över vilket arbete som ska utföras på vilken arbetsplats. Precisionsarbete kräver högre ljusstyrka (1000 lux) och lättare arbete, till exempel på kontor, kräver lägre ljusstyrka (500 lux).

Belysningens placering är också viktig. Ljuset ska vara som starkast där arbetet utförs, och helst utan skuggor. Linjär belysning är vanligast, men man kan till exempel komplettera linjär belysning med att också ha sidobelysning, för att få bort störande skuggor.

belysning.PNG

Läs mer

Läs mer om Hälsa, Miljö och Säkerhet (HMS)>>

Läs mer om ergonomi>>

Läs mer om arbetsställning och belastning hos Arbetsmiljöverket>>