Användbara appar: tema Bygg & Hantverk

Vi lever i ett allt mer digitaliserat samhälle. Vi handlar mat över internet och med hjälp av telefonappar, bokar tid för däckbyte direkt i appen och betalar parkeringsavgiften i en app. Det finns fler applikationer än vad man kan föreställa sig och som passar en mängd olika intressen och branscher. För att hjälpa dig att reda ut app-djungeln lite kommer här några smarta alternativ som kanske kan hjälpa dig som jobbar med bygg och hantverk – eller för dig som gillar att bygga helt enkelt.

 

 

Vattenpass - när ögonmåttet inte räcker till

 

Smidigt med ett vattenpass i mobilen tack vare appenDen här appen gör så att du får ett vattenpass, rakt i mobilen. Verktyget är lätt att använda och väldigt funktionellt. Den visar vinkel eller lutning och hjälper dig när du till exempel ska sätta upp ett föremål horisontellt, vertikalt eller i valfri vinkel. Appen heter ”Vattenpass fri”, ges ut av Examobile S. A och finns för gratis nedladdning i appstore eller för android. Du behöver inte ha tillgång till internet för att kunna använda appen. Riktigt bra hjälp för såväl hemmasnickaren som proffsen!

 

 


Limträappen – för dig som är en riktig fena (eller vill bli) på byggnationer


Limträappen är framtagen av Moelven Töreboda AB med syfte att underlätta användandet av Limträ och Kerto. Med denna app kan du enkelt dimensionera balkar till de vanligast förekommande konstruktionstyperna. Altanbygge, tak, golv eller öppningar – appen hanterar olika typer av konstruktioner och hjälper dig med alltifrån centrumavstånd till taklutning. Appen är till för dig som vill ha ett enkelt hjälpverktyg, antingen i ditt dagliga arbete eller när du ska bygga en altan hemma lagom till sommaren. Appen är gratis och finns såväl för Iphone som android.

 


Lathunden – en gedigen guide för dig som jobbar med trä

Lathunden är ett smidigt arbetsverktyg för dig som arbetar med trä. Med Lathunden får du, direkt i mobilen, veta vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt takstolar i olika situationer samt virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar.

Dessutom information om virkesdimensioner, träskyddsklasser med mera. "Lathunden" är en samlingsskrift som innehåller bland annat information om virkesåtgång, dimensionering, virkeskvaliteter, fuktkvotsklasser, träskydd, virkessortiment, limträsortiment, färgåtgång, skruv- och spikguide samt tabeller. Ja, kort sagt allt du kan tänka dig som rör materialet trä. "Lathunden" omfattar 76 sidor och är i A5-format. Nu kan du alltså få den i din mobiltelefon genom att ladda ner appen ”Lathunden”, den är gratis och finns för både android och Iphone.

 

Bygga ute – allt du behöver veta om utomhusbyggen

Ta det lugnt, hjälpen är här! Med Svenska Träskyddsföreningens app ”Bygga Ute” kan du beräkna hur mycket och vad för material du behöver köpa för att bygga en viss altan, veranda, trädäck eller brygga. Du kan slå upp vilken typ av virke som passar till vad, välja en altanform och få reda på precis hur mycket trall-, regelvirke, träolja och skruv som går åt, och sedan maila materiallistan vart du vill.

I appen finns också inspirationsbilder samt goda tips och råd. Om du aldrig byggt en uteplats förut kan appen hjälpa dig i ditt bygge under hela processen.

Pst! Appen ersätter den tidigare appen ”Lätt Mätt”.


Säkra Våtrum – bygg på rätt sätt och på rätt sida lagen

 

GVKs (Golvbranschens VåtrumsKontrolls) branschregler, Säkra Våtrum,ger både hantverkare och beställare praktiska instruktioner för hur man bygger våtrum på rätt sätt. Försäkringsbolag och beställare kan också jämföra ett utfört arbete med branschreglerna för att se om arbetet håller måttet. Reglerna används vid s.k tunnskiktskonstruktioner och gäller för badrum, toalett och tvättstuga.

De är en praktisk tillämpning av Boverkets Byggregler och stämmer överens med Säker Vatteninstallation, AMA Hus och AMA VVS & Kyl. I appen kan du i korthet läsa om branschreglernas olika delar och få koll på vilka regler som gäller för vad. Du kan enkelt skapa bokmärken och bygga upp din egen handbok och det är lätt att dela med sig av artiklar och illustrationer via email till andra.

 


Bosch Toolbox – den digitala verktygslådan

Bosch Toolbox en app för proffsetBosch Toolbox För professionella hantverkare! Appen fungerar som en samling av digitala verktyg för hantverkare och andra byggare. Appen är uppdelad på olika områden. Till exempel kan du använda rapport-funktionen, där du beräknar din restid, arbetsinsats och materialförbrukning och där du kan föra ett komplett rapportarkiv, sorterbart på dag och kund. Dessutom är det säkert och bindande tack vare att rapporten digitalt skrivs under.

Med den tillhörande PDF-funktionen skickar du snabbt och enkelt rapporten för bokföring och kundavrapportering. Vidare kan du dokumentera byggplatsen, använda mätkamera och enhetsomvandlare och mycket mer. Appen är gratis och finns på såväl Itunes som Google Play.  Du vet väl att vi säljer maskiner och tillbehör från Bosch på TOOLS e-handel?

 

 

 

Smart Tools - Verktygslådan som samlar apparna du behöver vid byggnation

Smart Tools är appen som påminner om trollkarlens hatt. I den finner du en samling av användbara appar för att underlätta processen i och kring dina byggprojekt. Ett komplett paket med appar för hemmafixaren, hantverkaren och byggaren.

1: Längd, vinkel, lutning, nivå, lod - Smart Ruler Pro. 2: Avstånd, höjd, bredd, area - Smart Measure Pro. 3: Kompass, metalldetektor, GPS - Smart Compass Pro. 4: Ljudnivåmätare, vibrationsmätare - Sound Meter Pro. 5: Ficklampa, förstoringsglas, spegel - Smart Light Pro. 6: Enhet – Enhetsomvandlare.

Appen Smart Tools blir din för 35 kronor och finns för både Iphone och Android.

 

Vill du ha råd kring verktyg som man fysiskt kan ta på?
Besök din närmsta TOOLS-butik så hjälper vi dig gärna med val av verktyg baserat på dina behov.