EXTREMA ÅK I EXTREMA MILJÖER

Föreställ er ett snöigt och kallt Grönland. Snön som föll under natten ligger helt orörd och det känns som att ingen människa någonsin varit där. Åtminstone ingen människa på en maxad snöskoter, än mindre fem. Mullret av 800cc tvåtaktsmotorer som vaknar är startskottet på Exploring the Snows första dag på den stora, frusna ön mellan Norra ishavet och Atlanten. På snöskotrar är de redo att upptäcka det frusna och extrema landskapet – och filma hela äventyret!

Exploring the Snow är det passionerade och skickliga skoterkörande gänget som producerar magiska filmer, med sina coola resor som utgångspunkt. De letar orörd terräng och reser världen över med en gemensam dröm - att hitta det perfekta extremskoteråket.

 Exploring the Snow startades av Jonas Hansson och Linus Nilsson. Deras vision var enkel – att skapa nytänkande skoterfilm som på ett dokumentärt sätt beskriver sporten och teamets resor. Tack vare Exploring the Snow har nu killarna möjlighet att resa jorden runt och besöka de mest unika och svårtillgängliga av platser att åka skoter på.

 

 

 

Vad är det för platser ni söker efter och hur ser ert upplägg ut?
- Vi vill gärna hitta platser där folk inte ens vet att det går att köra skoter. I grund och botten älskar vi vår sport, snö och att resa. Och så älskar vi även att skapa filmer kring våra äventyr för att kunna visa upp resorna och åken för allmänheten, säger Jonas Hansson. Han är en av grundarna till ETS och till vardags jobbar han som teknisk säljare, svets, hos TOOLS. Han fortsätter: Upplägget är att besöka så många unika platser som möjligt runt om vår jord där det går att köra snöskoter. Med oss har vi några av världens bästa skoterförare och tillsammans skapar vi magiska upplevelser, filmer och bilder i unika miljöer.

 

Teamet kör i snöiga miljöer, ofta i extrem kyla. Det ställer hårda krav på motorerna och de försöker köra med så nya motorer som möjligt, vilket ibland kan vara en utmaning att få tag på när man är ute och reser. Men det är oftast inte motorerna som stryker med först.

- När man kör på en sådan här extrem nivå så uppstår det oftast materiella skador på chassi och annat som man måste skruva och meka med. Ibland kraschar man och då krävs det att vi har rätt prylar med oss så att vi snabbt kan laga det trasiga och återuppta körningen, säger Jonas.


Vad ställer ni för krav på verktygen som används?
- De måste vara smidiga att ta med och hantera, extremt stryktåliga och av hög kvalitet. Den stora utmaningen är att de ska klara vatten/is och kyla utan att ge upp. När vi ska ut på våra resor måste vi tänka mycket på verktygens tyngd och storlek, därför behöver vi smidiga verktyg som vi kan lita på. Är det riktigt kallt så får de inte bli spröda.


Vilka är de största riskerna på era resor?
- Den största faran är egentligen lavinrisken. Vi lägger mycket tid på att läsa av snölager och terräng tillsammans med lokala medhjälpare så att vi vet vilket underlag vi kör på. Att köra skoter skiljer sig från skidor exempelvis eftersom skotern avger vibrationer och är mycket tyngre.


Där det är grönt för skidåkare kan det alltså vara rött för oss. Vi har alltid med oss lavinsonder, spadar och trackers. Våra ryggsäckar blåser upp som en ballong om olyckan skulle vara framme. Vi har all lavinutrustning man kan ha helt enkelt. Andra risker är om bensinen tar slut eller om det helt plötsligt blåser upp till storm.

 

Berätta om er första film då ni tog er an Grönlands inland?
- Med den första filmen ville vi visa upp vad vi vill med det här och vad vi kan. Vår tanke var att jämföra Sverige med Grönland. Inget var sig likt när vi kom till Grönland. Inte ens snön. Efter att ha studerat geografiska kartor och satellitbilder bildade vi oss en uppfattning om landskapet, tillsammans med insamlad information från flera lokala kontakter för att kunna ta oss så långt inåt land som möjligt. Under två veckor filmas material på runt 8 terabyte filmmaterial, vilket resulterar i en timmes lång film i slutänden, säger Jonas.