Nyheter, Tips & Råd

TOOLS vill göra din vardag enklare, säkrare och mer lönsam. Utöver att hjälpa dig att hitta rätt verktyg för din arbetsuppgift vill vi också hjälpa till genom att bidra med kunskap och rådgivning. Här har vi samlat tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig till en säkrare arbetsdag!

Upptäck 3M Versaflo fläktassisterade andningsskydd

Fläktassisterade andningsskydd blir allt mer populära. Många upplever att de är bekvämare att ha på sig längre stunder, och att jobbet då blir bättre utfört. Här presenterar vi våra bästsäljare i kategorin: 3M Versaflo-serien.

Skovård – 9 enkla tips för att öka livslängden på dina skor

Är du trött på att skorna blir slitna och vill att varje par ska hålla längre? Vi har samlat 9 enkla tips som kan tyckas självklara – men som alla behöver påminnas om.

Så väljer du rätt andningsskydd

Att välja rätt andningsskydd är inte en helt enkelt uppgift. Hur du än vrider och vänder på saken så kommer svaret ändå att bli: "Det beror på". Men vad beror det på? Vi reder ut!

Om Covid-19 och vår tillgänglighet

Här hittar du den senaste informationen om hur Covid-19 påverkar TOOLS verksamhet. I dagsläget är våra butiker öppna och verksamheten igång i princip som vanligt. Självklart kan vi erbjuda alternativa sätt att handla eller få rådgivning för de kunder som vill undvika fysiska möten.

Morgonpigg? Med över-natten-leverans kan du hämta din beställning nästa morgon

Har du behov av att hämta dina beställda produkter redan när arbetsdagen börjar? Nu kan du hämta varorna i din närmaste TOOLS-butik direkt när den öppnar på morgonen.

Regn och rusk – klä dig rätt i vinter

Nu börjar snötäcket lägga sig över landet. Oavsett väder, arbetsuppgift eller bransch så kommer det att bli en pina att gå till jobbet om du har fel kläder i olämpligt material. Ta del av våra tips kring den klassiska lager på lager-principen så att du är torr och varm i vinter

Ett urval för svetsaren

För dig som svetsar och slipar har vi nu tagit fram en katalog med produkter som skyddar dig och ökar din produktivitet. Katalogen innehåller både utvalda ansiktsskärmar och svetshjälmar, men även tillbehör som skyddar din hörsel, dina händer och in kropp. Scrolla längre ned på sidan för att ladda hem katalogen redan idag!

Speedglasbussen – snart nära dig!

Vi fortsätter vårt fokus på produkter till dig som svetsar och slipar. I oktober ger vi oss ut på de svenska vägarna tillsammans med 3M. Med på resan har vi en buss/vagn där du har chansen att prova produkter och få rådgivning – både inom personligt skydd till svetsaren, men även kring grovrengörare och utrustning för slipning.

Välj rätt handskar för jobbet

Vilka handskar är rätt för din arbetsuppgift? Det finns massor av varianter på marknaden, med många olika funktioner. För att hjälpa dig hitta rätt har vi tagit fram ett standardsortiment som passar de flesta av våra kunder. Här går vi igenom de olika modellerna och dess funktioner – häng med!

TOOLS och Swedol har öppnat sin första gemensamma butik – i Kalmar

Vi har öppnat vår första gemensamma butik! Grattis Kalmar, nu hittar ni TOOLS, Swedol och Grolls på samma adress – allt under samma tak!

Startpaket – testa en miljövänligare skärvätska

Vill du testa en skärvätska som är mer miljövänlig, inte ger eksem och är tillverkad i Helsingborg av vegetabiliska oljor? Nu har vi tagit fram färdiga paket för dig som vill prova Chemirol – perfekt inför semesterunderhållet av maskinerna!

TOOLS digitala strategi och E-handel

Välkommen till TOOLS.se! Här kan du handla, se aktuella kampanjer eller läsa tips och råd. Allt det visste du säkert redan. Men visste du till exempel att vi kan anpassa sortimentet som du ser helt efter din verksamhet? Eller att våra medarbetare också arbetar i TOOLS.se för att lägga ordrar? Här berättar vi mer om vår digitala strategi!

TOOLS och Swedol går samman

TOOLS och Swedol har fått gemensam ägare. Tillsammans bildar vi en stark aktör i Sverige, Norge och Finland. Vi ser fram emot att kunna ge ett ännu bättre erbjudande och utökad tillgänglighet till våra kunder.

TOOLS på Underhållsmässan 2020 – så såg det ut

Underhållsmässan 2020 blev en annorlunda mässa. Många av våra kunder tvingades ställa in sina besök på grund av Covid-19, men vi är nöjda med de dagar vi fick tillsammans med er. För alla er som inte kunde komma – vi har gjort vårt bästa för att ta mässan till er i stället!

Vårnyheter från Fristads

Nu är det dags att parkera vinterjackan i garderoben och se dig om efter nya vårkläder. Varfär inte börja med några av Fristads vårnyheter? Du hittar nyheterna här i E-handeln och de flesta plaggen finns också för utprovning och köp i flertalet av våra butiker.

Säg hej – få en väska!

Många av våra kunder har svårt att ta emot fysiska besök just nu. Därför vill vi gärna ha kontakt med dig via telefon! Få en snygg och miljövänlig tygväska när du bokar ett telefonsamtal med oss.

Arbesko och Michelin i nytt samarbete!

Vi på TOOLS är glada över att presentera några riktigt roliga vårnyheter från Arbesko. Det handlar om en serie nya arbetsskor med sulor från däcktillverkaren Michelin. Först ut är de två modellerna M1 och M2!

TOOLS på Underhållsmässan 2020

För tredje gången i rad kommer TOOLS att finnas på plats med en stor monter på Underhållsmässan i Göteborg den 10-13 mars! Det kommer att bli fyra intensiva dagar på Skandinaviens största mässa inom drift och underhåll.

Guide lanserar vibrationshandske!

Nu lanserar Guide vibrationshandsken 8010 och vi på TOOLS har bestämt att ta in den i vårt sortiment. Handsken passar väl in i vårt fokus på Hälsa, Miljö och Säkerhet. Bekanta dig närmare med handsken här.

Fläktassisterade andningsskydd – en guide i 4 steg

Ett fläktassisterat andningsskydd är ett system med en fläkt som levererar filtrerad och renad luft direkt till användaren. Men hur gör man egentligen för att välja rätt, och hur sätter man ihop ett komplett system? Vi guidar dig igenom processen!

Så väljer du rätt dammsugare

Rätt dammsugarutrustning skyddar både dig och dina kollegor från hälsofarligt damm. Läs mer och bläddra i kampanjbladet från TOOLS och Nilfisk.

Arbeta säkert på höjd – fallskydd, utbildningar och fallsäkra verktyg

Att arbeta säkert på höjd innehåller många olika delar. Personalen ska skyddas med rätt utrustning, och de behöver lära sig hur de ska använda utrustningen på ett säkert sätt. Utöver det ska verktyg som används på höjd såklart inte falla fritt och skada personer eller utrustning. Vi kan hjälpa er med alla delar!

8 av 10 arbetsplatser brister i hanteringen av farliga ämnen

Åtta av tio arbetsplatser har brister i hanteringen av kemikalier. Det visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Under insatsen har de dels inspekterat farliga kemikalier, men också kemiska risker som uppstår i verksamheten. Exempel på sådana är bland annat svetsrök, slipdamm, mjöldamm eller kvartsdamm.

Belysning från Mareld

Visste du att endast 15 % av svenskarna anser att belysningen på arbetsplatsen är anpassad efter deras behov. Ditt ljusbehov kan många gånger skilja sig markant från dina kollegors. Ta kontroll över din egen ljussituation med kompletterande belysning!

Nu kommer vintern - är du redo?

Har vintern kommit till din del av landet ännu? Om den inte har gjort vågar vi lova att den är på väg – i år igen. Passa på att förbereda dig redan nu!

Vi hjälper er att kontrollera arbetsmiljön – för säkrare arbetsplatser

Att öka säkerheten inom offentlig och privat sektor är ett viktigt mål för oss. Men ännu viktigare är det såklart för dig som ska vistas på arbetsplatsen varje dag. Genom vårt samarbete med DEKRA får ni som kund en helhet: DEKRA gör mätningar och behovsanalyser – vi skapar lösningar.

Har du koll på piktogrammen?

Har du koll på reglerna kring varningsskyltar? Från och med sommaren 2019 får inga gamla varningsskyltar finnas kvar, utan all skyltning måste följa EU:s direktiv. Ta hjälp av TOOLS skyltrond!

Miljödeklarerad klädkollektion

Nyhet hos TOOLS! Fristads är först i världen med att redovisa och märka upp ett klädesplaggs totala inverkan på miljön – från val av material, till leverans av färdigt plagg. Läs mer om kollektionen Fristads Green här.

Tekniska säljare – med spetskunskap inom arbetsplatsutrustning

Du vet väl om att flera olika typer av tekniska säljare arbetar på TOOLS? En teknisk säljare har specialiserat sig inom ett sortimentsområde och har därför mycket hög produkt- och  lösningskompetens.

Ordning och reda med 5S

En välorganiserad arbetsplats lönar sig. Förutom tidsbesparing, ökad effektivitet och minskat behov av utrymme blir arbetsmiljön trevligare och säkrare. Vi kan se till att detta blir verklighet för våra kunder.

Få koll på din arbetsplats – lär dig mer om ergonomi

Visste du att felaktig belastning är en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivningar inom industrin? Att prioritera belastningsergonomin kan alltså ge enorma fördelar. Inte bara kommer de anställda att må bättre – sjukskrivningar är såklart inte bra för företagets produktivitet eller lönsamhet heller.

Stort om Rally-SM i senaste numret av bilsportmagasin

I det senaste numret av magasinet Rally & Racing syns ett stort reportage om Rally-SM:s deltävling i Älmhult. Reportaget ger en god inblick i hur en deltävling går till och vilken publikfest det kan vara under Rally-SM, som TOOLS är stolt huvudsponsor till.

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen hos män – så skyddar du dig

Vibrationer är den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar bland män. Ändå är det vanligt att anställda inom till exempel byggbranschen arbetar långa perioder med gamla verktyg som vibrerar mycket.

Tejp – starkare än du tror?

Tejp är en bra provisorisk lösning. Eller kan det i själva verket vara en permanent lösning, som fungerar bättre än att till exempel nita? Vi berättar om flera användningsområden för en hjälte som har hamnat i skymundan: tejpen!

Nu finns nya filtreringsfunktioner i vår E-handel!

Under helgen den 24-27 maj har vi uppdaterat TOOLS.se genom att bland annat förbättra filtreringsfunktionen vid produktsök.

Skärskydd för alla – nu kan skärskyddshandsken ersätta den enklare arbetshandsken

På svenska arbetsplatser använder vi fler plåster per capita än i något annat Europeiskt land. Men lösningen är enkel ­­­­­– ersätt monteringshandsken med en tunn skärskyddshandske. Moderna skärskyddshandskar är lika smidiga och har utmärkt fingertoppskänsla.

Milwaukee visade nyheter och klassiker på mässa i Dublin

Milwaukee bjöd in återförsäljare till Dublin för att visa upp både nyheter och produkter som redan har blivit klassiker. Självklart var TOOLS på plats, och vi passade på att ta med en del av upplevelsen hem till er i form av video, text och bilder!

10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till jul

Som en julgåva från oss på TOOLS kommer 10% av försäljningen på veckans vara att gå till Rädda Barnen fram till julafton 2018.

Snart öppnar vi butik i Uppsala

Till våren öppnar vi en ny TOOLS-butik i Uppsala. Vi har redan ett flertal kunder i området, men har hittills inte haft någon butik där. Att vi nu etablerar oss på riktigt i Sveriges fjärde största stad innebär utökad service för befintliga kunder och möjligheter till nya affärer.

Skyddsmask 90 stoppas av Arbetsmiljöverket – här är den moderna ersättaren

Skyddsmask 90 får inte längre användas för andra verksamheter än inom försvaret och polis. Den uppfyller inte Arbetsmiljöverkets krav och saknar CE-märkning. Här presenterar vi ett modernt alternativ, som till exempel kan köpas genom TOOLS ramavtal med SKI.

Fluke återkallar spänningsprovare

Viktigt meddelande till dig som har köpt spänningsprovare T110, T130 eller T150 från Fluke. Fluke har hittat säkerhetsproblem med testinstrument tillverkade under en viss tid och återkallar därför dessa. Läs vidare om du har köpt någon av de här produkterna av oss.

TOOLS fortsätter som huvudsponsor för Rally-SM 2019

Efter två lyckade år som huvudsponsor för Rally-SM har TOOLS bestämt att fortsätta även 2019. Det gör vi för att många av våra kunder älskar motorsport, precis som TOOLS älskar motorsport.

TOOLS säljare testade verktyg och fick lära sig om svetsglas hos Speedglas

Teori i all ära, men utan praktik är det svårt att ha rätt kompetens kring produkterna vi säljer. Därför träffades några av våra säljare i Gagnef för att testa produkter från olika leverantörer och besöka 3M Speedglas. Där fick vi lära oss allt om tekniken bakom Speedglas och de arbetsskador som svetsning kan orsaka.

Nu går vi över från plast till papper i våra leveranser

"Den som är stor och stark måste också vara snäll", sägs det. Så har vi också tänkt med leveranserna från vårat centrallager. Varje dag skickar vi ut massor av produkter från Alingsås till hela landet. Därför vill vi också göra det på ett så hållbart och miljövänligt sätt som möjligt.

Rallysäsongen 2018 är över – se årets höjdpunkter här

Vilket rallyår vi har haft 2018! Från starten i Vännäs i februari har vi haft fem kundevent till och med finalen i Linköping i september. Här sammanfattar vi året och har samlat filmer och bilder från alla deltävlingar som vi var med på.

Följ rallyfinalen inifrån TOOLS-bilen

Vill du se när föraren Tobias Johansson går för guld i sin klass? Inifrån TOOLS-bilen sänder han hela rallyfinalen live. Ta chansen att följa rallyt ur en ny vinkel!

Actionfyllt i Hässleholm under Rally-SM:s näst sista tävling

Deltävlingen i Hässleholm var helt klart den mest händelserika för de som besökte TOOLS-tältet. Vi hade besök av rallyprofiler som hade tvingats bryta tävlingen redan under fredagskvällen och inte mindre än tre bilar svängde av precis framför vårt tält för att bryta eller byta däck.

Tillverkning och bygg fortsatt överrepresenterade bland dödsolyckor

Tillverkning och bygg är tyvärr fortsatt överrepresenterade i statistiken över dödsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport över anmälda arbetsskador under 2017.

Publikfest under tredje tävlingen i Rally-SM

Fint väder lockade stor publik till Rally-SM:s tredje deltävling för i år. Som stolt huvudsponsor fanns TOOLS självklart på plats i Älmhult, med tävlingar, VIP-event och framförallt – mycket kunder och personal som ville kolla på rally.

Ordning och reda – med hjälp av TOOLS förrådssäljare

Visste du att vi har säljare som åker ut till kunder och fyller på deras förråd eller TOOLS-skåp? Vi hjälper er gärna att få koll på era inköp och ser till att rätt produkter alltid finns tillgängliga på rätt plats.

Ladda ner TOOLS-appen till telefon eller surfplatta

Nu finns TOOLS-appen även till Andriod! Letar du efter ett enklare sätt att besöka vår hemsida och e-handel i mobil eller surfplatta? Ladda hem "TOOLS Sverige" från App store eller Google play redan i dag.

Du vet väl om att vi erbjuder digitala tjänster som punchout och EDI?

Att binda samman vårt affärssystem med kundens i ett helautomatiserat EDI-flöde (Electronic Data Interchange) ger flera fördelar. Det sparar tid, ger större leveranssäkerhet och stärker samarbetet mellan oss som leverantör och er som kund.

Allt du behöver veta om fallskydd

Att det är farligt att ramla från höga höjder är enkelt att räkna ut. Men alternativen för att skydda sig från fall är många. Hur gör man egentligen, vad är skillnaden mellan de olika alternativen, och vad säger lagar och föreskrifter? Vi försöker reda ut allt du behöver veta om fallskydd!

Välj rätt handske – genom att svara på tre enkla frågor

Tycker du det är svårt att välja rätt arbetshandske? Vår leverantör Guide har tagit fram ett digitalt verktyg för att göra valet enklare. Genom att besvara tre enkla frågor får du förslag på lämpliga handskar för just din arbetssituation.

Perfekt vinterväder under Rallypremiären i Vännäs

Den 2-3 februari gick årets första deltävling i Rally-SM av stapeln. Här har vi samlat videor och bilder från helgen.

Nya certifieringar för kvalitets- och miljöledningssystem

Vi sätter stor vikt vid kvalitet, kundnöjdhet och hållbarhet. Därför följer vi de standarder som finns för kvalitets- och miljöledningssytem. I december uppdaterades våra certifikat enligt nya ISO-standarder.

Tävla om nyckelsats från Facom – lyssna på Rally Lives uppesittarkväll

Vad kan vara en bättre julklapp än en hylsnyckelsats från Facom? På fredag har du chansen att vinna just en sådan när TOOLS är med i Rally Lives uppesittarkväll.

TOOLS fortsätter sponsra Rally-SM 2018

För andra året i rad kommer TOOLS att vara stolt huvudsponsor till Rally-SM under 2018. Vi kommer att finnas på plats under fem deltävlingar, med start i Vännäs den 2-3 februari.

Stor guide: så väljer du rätt hörselkåpa

Hur många häftiga funktioner behöver du egentligen när det enda du vill göra är att skydda din hörsel? Vi hjälper dig att hitta rätt hörselkåpa för din arbetssituation.

TOOLS förare fick lära sig ecodriving – så kör du miljövänligt

Att köra miljövänligt är inte bara en vinst för miljön, utan också för plånboken. Lär dig knepen du också!

TOOLS förvärvar Knut Sehlins industrivaruhus

Sedan 2007 har TOOLS Sverige varit delägare i Knut Sehlins industrivaruhus i Örnsköldsvik. Nu har vi förvärvat resterande 70 procent och "Sehlins" blir därmed ett helägt dotterbolag till TOOLS.

Stöd Mustaschkampen – köp arbetshandskar eller en morakniv

Prostatacancer drabbar 10 000 män i Sverige varje år. Stöd forskningen genom att köpa blåa arbetshandskar eller en mustaschprydd Morakniv – fem kronor går oavkortat till Prostatacancerförbundet.

Rosa handsken – ta ställning du också

Visste du att bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor? Därför stödjer vi rosa bandet-kampanjen. Gör det du också med Soft touch rosa arbetshandske!

Tack för en fantastisk rallysäsong!

Under 2017 var TOOLS stolt huvudsponsor till Rally-SM. Nu vill vi tacka alla inblandade för en fantastiskt rolig rallysäsong!

Den ofriska luften

Bakteriehärdar som ligger och gror i varje skrymsle? Nej tack! Ohälsa på jobbet förebyggs bäst med ordentliga städrutiner

Tips för dig som använder andningsskydd

Är det dammigt på jobbet? Du vet väl att dammiga arbetsplatser avsevärt ökar riksen för lungsjukdomar och ohälsa. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig >>

Användbara appar: tema Bygg & Hantverk

Här är några smarta alternativ som kanske kan hjälpa dig som jobbar med bygg och hantverk – eller för dig som gillar att bygga helt enkelt.

Användbara appar: tema industri

Med hjälp av appar kan du öka säkerheten på din arbetsplats, för såväl dig som dina kollegor. Läs mer här >>

Måttstocken- en 130 år gammal svensk

Måttstocken, eller tumstocken som den också kallas, är en svensk uppfinning. Karl-Hilmer Johansson Kollén konstruerade det nya verktyget år 1883 och det kom att bli en stor svensk uppfinning med global spridning.

Användbara appar: tema arbetsmiljö

Appar kan förebygga olyckor och säkerställa att arbetsplatsen uppnår alla krav för en god arbetsmiljö. I vår serie ”Användbara appar” kommer vi att belysa handplockade appar som vi tror kan vara av intresse för just dig och dina medarbetare och som vi tror kan underlätta ditt arbete.

Extrema åk i extrema miljöer

Exploring the Snow är det passionerade och skickliga skoterkörande gänget som producerar magiska filmer, med sina coola resor som utgångspunkt.

Fler lås för ökad säkerhet

När maskiner står under reparation eller underhåll kan det vara svårt för alla på arbetsplatsen att känna till det. Därför bör man använda sig av en säker låslösning. På så sätt kan inte strömmen slås på av misstag samtidigt som en reparation utförs. Läs mer här.

Så tar du hand om dina händer

Visste du att handen består av 55 muskler? Med så komplex struktur är det extra viktigt att du tar väl hand om dina händer eftersom de ska hålla en hel livstid.

Skiftnyckeln - en bit svensk historia

De flesta av oss plockar fram skiftnyckeln lite då och då. Antingen på jobbet eller för att lösa små som stora utmaningar i hemmet. Johan Petter Johansson var en problemlösare och en kreatör. Skiftnyckeln var bara en av många smarta uppfinningar från Johansson.

Världsnyhet – banbrytande batterisystem från Dewalt

Föreställ dig en arbetsplats där strömkablar och högljudda generatorer nu är ett minne blott. Arbetet genomförs med en högre grad av säkerhet och effektivitet, tack vare flexibiliteten och enkelheten i den sladdlösa världen. TOOLS är stolta över att ha tagit in Dewalt i sortimentet.

Utfasning av gamla varningsskyltar – har du koll på de nya reglerna?

Nu är det dags att, fullt ut, följa EU:s direktiv, som innebär att varningsskyltar ska se likadana ut var än i världen du befinner dig. Skyltarna ska utformas på samma sätt som CLP-piktogrammen, en kvadrat ställd på sin spets med röd ram samt en svart symbol mot vit botten. Läs mer här.

Ny kollektion från L.Brador – för tjejer

Nu lanserar L.Brador en kollektion enbart för tjejer. Tack vare en referensgrupp av kvinnor har man kunnat ta tillvara på önskemål och inputs och skapat kläderna utifrån det.

Så får du friskare fötter

Visste du att din fot består av 26 ben, 57 leder, 108 ligament, 13 externa muskler och 19 interna? Foten är en komplex apparat som ska hålla en hel livstid, det är därför det är så viktigt att man tar hand om sina fötter.

Fallsäkra verktygen och undvik olyckor

Att råka tappa verktyg när man jobbar på hög höjd är dessvärre lätt hänt. Genom att fallsäkra dem minimerar du riskerna med fallande och borttappade verktyg, som kan ge kostsamma konsekvenser.

Teng Tools lösning gör jobbet enklare

Ordning och reda gör livet så mycket lättare – i synnerhet om du har många verktyg. Kanske har du stått där och letat i oändlighet efter en specifik avbitartång eller skiftnyckel? Spara tid och bli mer organiserad med just ”Get Organised” från Teng Tools.